CAR - Buggenhout > ADHD

ADHD

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD)

ADHD is de afkorting van Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Kinderen met ADHD kunnen zich in gewone situaties moeilijk en slechts voor korte duur concentreren. Ze zijn vaak impulsief en overbeweeglijk. Kinderen met een aandachtstekort kunnen hun aandacht niet lang genoeg bij een taak houden om deze nauwkeurig af te werken. Ze zijn snel afgeleid en hebben het moeilijk om op een overzichtelijke manier te werken. Ze vergeten wat nodig is om een bepaalde taak uit te voeren, zijn dikwijls slordig en chaotisch en controleren zichzelf weinig. Hyperactieve kinderen komen vaak storend over door hun drukke en onrustige gedrag. Impulsieve kinderen kunnen zich niet goed beheersen en slagen er niet in eerst na te denken voor ze iets doen of zeggen.

ADHD komt al vroeg in de ontwikkeling tot uiting en blijft het hele leven een rol spelen. ADHD kan het sociale, schoolse en relationele functioneren sterk belemmeren. De specifieke kenmerken verschillen van kind tot kind en variëren volgens leeftijd en situatie.
Meer specifieke informatie over ADHD vindt u op: zitstil.be.

Een voorbeeld: Jelle, 8 jaar

Jelle is een jongen die veel aandacht en energie vraagt.

Hij is voortdurend in de weer, zit te friemelen met handen of voeten. Hij rent in het rond en klimt overal op. Hij is nieuwsgierig en wil alles proberen, maar ziet geen gevaar. Hij speelt altijd heel wild.

Jelle praat aan één stuk door, ook al vinden andere mensen dat niet fijn. Hij kan heel moeilijk zijn beurt afwachten.

De juf omschrijft hem als een lieve maar chaotische jongen. Hij vergeet zijn huiswerk. Zijn bank en schooltas zijn steeds rommelig. De juf merkt dat Jelle zich niet goed kan organiseren als hij opdrachten maakt. Hoewel Jelle thuis lang bezig is met zijn lessen en taken, kan hij de leerstof moeilijk onthouden. Hij is elke keer weer ontgoocheld over zijn zwakke resultaten. Met zijn vriendjes heeft hij dikwijls conflicten. Jelle wil steeds de leider zijn en kan niet goed tegen zijn verlies.