Motorische ontwikkelingsstoornissen
Kinderen met een motorische ontwikkelingsstoornis bewegen minder gericht, soepel en vlot. Zowel het plannen van de beweging als de motorische uitvoering zelf kan moeilijk verlopen. Deze moeilijkheden hebben geen duidelijk aantoonbare neurologische oorzaak of zijn geen rechtstreeks gevolg van een verstandelijke beperking of autisme.
Kinderen met een motorische ontwikkelingsstoornis leren een bewegingsvaardigheid of -spel traag aan. Dagelijkse handelingen zoals aan- en uitkleden, veters strikken, eten met mes en vork of schrijven verlopen moeilijk. De meeste sporten zijn niet aan hen besteed.
Wanneer er naast de motorische problemen ook moeilijkheden zijn op andere gebieden dan kan uw kind door ons team onderzocht en indien nodig behandeld worden.
Meer specifieke informatie over motorische ontwikkelingsstoornissen vindt u op: dyspraxis.be
Een voorbeeld: Maarten, 7 jaar
Maarten is zeven jaar. Hij leerde laat omrollen, kruipen en stappen. Ook nu nog moet hij met alles geholpen worden. Hij kan zijn vlees nog niet zelf snijden en kan zijn tanden niet poetsen zonder hulp.
Schrijven gaat moeizaam. In de turnles lukken oefeningen zoals koprol of hinkelen niet. Op de speelplaats kiest hij ervoor om toe te kijken als de andere kinderen tikkertje spelen of voetballen.
Weinig jongens uit zijn klas nodigen Maarten uit op hun verjaardagsfeestje omdat hij niet graag mee doet met balspelen en sporten. Hij houdt meer van gezelschapspelletjes en kan goed overweg met de computer.